Google+ Followers

tiistai 19. elokuuta 2014

Rantapenkka sai muotonsa


Pihasuunnitelmassa oli tullut rantapenkereen suunnittelun osalta pieni virhe. Pudotus pihasta rantaan osoittautui metrin verran suuremmaksi, joten rinne oli pengerrettävä. Pihasuunnittelijamme vinkkasi, että kannattaisi kysyä Laukaan kunnalta, olisiko heillä joutilaita, halkaisijaltaan metrisiä kivenjötiköitä, ja eipä aikaakaan, kun niitä oli ilmestynyt tontille arviolta viisi kuorma-autollista.


Vedenpinta on nyt huippualhaalla. Saraaveden alivedenkorkeus on ollut vuosien 1981-2010 aikana alimmillaan 84,39 m, ja nyt vaikuttaa siltä, että olisi aika kirjata uusi ennätys. Muistissa on kuitenkin myös muutama vuosi sitten mitattu vedenkorkeus 85,3 m, joka lähenteli ylivedenkorkeutta 85,63 m. Rannalle rakentaessa on siis syytä varautua vedenpinnan korkeuden reippaisiinkin muutoksiin.


Kaivurikuskimme Pasi Penttinen on osoittautunut hommansa osaavaksi ammattimieheksi. Ensimmäinen pengerrys tehtiin tämänhetkiselle vesirajalle. Suodatinkangas estää maan valumista rantaveteen. Ajatellun uimaväylän kohdalle kiviä ei laitettu.


Viimeisetkin pystyssä olevat koivut ovat kokeneet kovia ja saa nähdä, miten niiden käy. Puita on todella vaikea suojella isoja kiviä nostelevalta kauhalta.


Ennen toista pengerrystä maanpinta nousee loivasti. Pihasuunnitelman mukaan alue nurmetetaan, mutta kieltämättä päähän on pälkähtänyt jo vaikka minkälaisia viritelmiä kaistaleen varalle.


Eräänä iltana isäntä sanoi, että seuraavana aamuna pitäisi osata sanoa, mihin rannalle tupsahtanut iso littana kivi laitetaan. Päivä oli sisältänyt lievästi liiotellen melkoisia katastrofin aineksia, joten Pikku-O:n nukahdettua lähdin tontille tuumailemaan.


Seisoin kivellä vartin verran. Kuuntelin yksinäisen joutsenen ja kaislikossa molskahtelevien haukien neuvot. Ohi puksuttavasta veneestäkin jotakin osoiteltiin. Kivi jalkojeni alla tuntui
hyvältä. Voimakivi. Se olisi voinut jäädä vaikka niille sijoilleen, mutta toisin kävi.


Voimakivi siirrettiin koivujen katveeseen odottamaan uuden ympäristönsä siistimistä. Se saa nyt toimia myös paikallisen baywatchin tähystystornina. Uimapaikalle on levitetty ensimmäinen hiekkakasa ja rinne on tasoitettu. Toisen kivipengerryksen päälle istutetaan tulevaisuudessa kasvillisuutta rinnettä sitomaan. Välissä on vielä monta muuta puuhaa, mutta tulipahan jo tämäkin pihan osalta teetettyä.

Ps. Mitä sinä tekisit pengerrysten väliselle loivalle kaistaleelle, joka näkyy parhaiten kolmanneksi viimeisestä kuvasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti