torstai 10. huhtikuuta 2014

Sisustusidea rakennusmessuilta: savea pintaan!

lounge4s

Pidätkö laastimaisista pinnoista? Betonista? Savesta? Pinnoista, joissa on tuntua? Hirsitalorakentajana minua kiinnostavat materiaalit, jotka ovat sekä myrkyttömiä että luonnollisen kauniita. Modernia hirsitaloa rakentaessani haluan kuitenkin käyttää muitakin pintamateriaaleja kuin pelkkää puuta. Olin todella innoissani, kun mieheni kertoi minulle törmänneensä Jyväskylän raksamessuilla Villeco Oy:n messuosastoon, jossa oli esillä saviseiniä. Olimme joululomalla lukeneet saviseinästä Kari Ojalan kirjasta Talo ilman hometta, josta bloggasin aiemmin täällä. Ojalan hirsirakentajakertomusta lukiessa ei tullut mieleen rakentaa saviseiniä Reinolaan, mutta kun savilaastin edustaja löytyi yhtäkkiä naapurikaupungista, materiaaliin oli tietenkin perehdyttävä lisää.



Savi on luonnonmukainen rakennusmateriaali. Luonnehdinta ei kuulosta pahalta, mutta mitä luonnonmukaisilla materiaaleilla oikein tarkoitetaan? Ensinnäkin luonnonmukaiset rakennusmateriaalit ovat hengittäviä ja myrkyttömiä materiaaleja. Ne pystyvät säätelemään sisäilman suhteellista kosteutta. Jos esimerkiksi pinnoitat savilaastilla kodinhoitohuoneen seinän, pyykit kuivuvat huoneessa nopeammin, koska savi imee itseensä kosteutta. Savipintaa ei kuitenkaan pidä asentaa kohtaan, jossa vesi roiskuu, sillä kunnolla kastuessaan savi alkaa valua. Kuvittele mielessäsi saviselle pihamaalle kumpparinkannalla vetämäsi  kevätpuro, jonka virtaukseen maaperästä irtoava savi liukenee.


Luonnonmukaisten rakennusmateriaalien käyttäminen rakentamisessa kuormittaa vähiten ympäristöä. Siten niiden käyttäminen antaa mahdollisuuden rakentaa kestävällä tavalla säilyttäen tuleville sukupolville yhtäläiset mahdollisuudet. Jos sisälläsi asuu pieni ekoisti, pintamateriaaleja pohtiessasi kannattaa muistaa savi.


Sävyjä Clayworks savirappauslaasteihin on saatavilla 27. Sävy Stone vastaa mielestäni eniten betonia, mutta miksi käyttäisin savea enkä betonia tai saneerauslaastia? Savilaasti antaa enemmän anteeksi: jos pinnoitus ei onnistu ensimmäisellä kerralla, voin suihkuttaa pinnan suihkepullolla uudelleen työstettäväksi ja yrittää uudelleen. Savea käytetään pintamateriaalina usein esimerkiksi museoissa, joissa naulanreijät pitää saada vähän väliä korjatuiksi.


Tietoa tähän blogikirjoitukseen sain Villeco Oy:n nettisivuilta sekä Jyväskylän Rakentaminen ja Talotekniikka 2014 -messuilla pidetystä yleisöluennosta Luonnonmukaiset rakennusmateriaalit. Lisää kuvamateriaalia löydät esimerkiksi täältä.


4 kommenttia:

  1. Tämä savi-juttu on ihan mielettömän hyvä! Todella kiinnostava aihe ja erittäin varteenotettava vaihtoehto ☆☆☆

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi! Arvasin, että joku muukin sisustaja innostuu löydöstäni:-)

    VastaaPoista
  3. Sopiiko savilaasti keittiössä tiskipöydän päälle eli siihen välitilaan?

    VastaaPoista
  4. Savilaastin päälle voi laittaa lasitteen. Luonnostaan kosteutta imevä pinta ilman suoja-ainetta ei toimi keittiössä. Itse laittaisin välitilaan ennemmin mikrosementtiä, joka sekin vaatii pintaansa lakan.

    VastaaPoista