Google+ Followers

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Honka-rakentajiksi


Pitkän pohdinnan jälkeen päätimme viime viikonloppuna, että tilaamme hirsitalopakettimme Honkarakenteelta. Hirsitalotoimittajan valinta ei ollut helppoa. Loppuvaiheessa meillä oli kolme melko samanhintaista, mutta esimerkiksi nurkkaratkaisuiltaan erilaista pakettia vertailussa. Kun mies naputteli hintoja excel-taulukkoon, minä listasin paperille eri tuotteiden plussia ja miinuksia. Sitten taas soiteltiin, kirjoiteltiin ja keskusteltiin eri vaihtoehtojen hyvistä ja huonoista puolista. Honkarakenteen nurkkaratkaisu ei ole sellainen, mistä suunnitteluvaiheen alussa innostuimme, mutta kun tieto lisääntyi, muutkin asiat alkoivat painaa vaakakupissa. Ratkaiseviksi tekijöiksi nousivat tiiveys, hirsiprofiili sekä brändi.


Vertailu ja päätöksen tekeminen ajoittuivat samaan aikaan talokauppojen ja muuttohässäkän kanssa, ja välillä minulla ja miehelläni oli kummallakin ihan omat suuret projektinsa: Kun minä yritin pakata entisen 248 neliömetrisen kodin irtaimiston banaanilaatikoihin, mieheni etsi tarjoustulostuksistaan sitä oikeaa. Hengissä kuitenkin selvittiin eikä riitaakaan keritty saada aikaiseksi. Sukulaisteni avulla saimme tungettua itsemme tavaroineen 90 neliön rivarikämppään, ja ne mitä ei saatu mahtumaan vuokra-asuntoon, varastoitiin mummolaan tai myytiin tori.fi:ssä. Pienimmäisen sydämestä löytyi vielä kesken muuttotohinan sivuääni, mutta nyt sekin on selvillä, että taaperon sydämen rakenne on kunnossa.


Jos jonkun neuvon voin kilpailutuksesta hirsitalon rakentamista suunnittelevalle antaa, sanon, että älä pyydä tarjousta monelta. Tämä neuvo on tietysti monen mielestä ihan hölmö, sillä kaikkihan ovat kuulleet ohjeen: "Kilpailuta, kilpailuta!!" Kannattaa kuitenkin rajata vaihtoehdot heti alkuunsa esimerkiksi kolmeen joko järjellä tai vaikka fiilispohjalta, sillä selvitettävää myyjien kanssa riittää melkein maailman tappiin asti. Me jouduimme tarjoustensaantivaiheessa melkoiseen pyöritykseen, ja läheltä piti, ettei saatu pari kilpailevan hirsitalotoimittajan myyntipäällikköä yhtä aikaa muuttotalkoisiin.


Parit perintöprinsessoiksi jääneiltä tulleet kommentit kieltämättä ärsyttivät. Kauppaa ei synny kenenkään kanssa, ennen kuin lopputuotos on riittävän hyvin esitelty saatika ymmärretty, ja sekin on selviö, ettei jokainen tarjous johda kauppaan. Loppujen lopuksi vain minä ja mieheni tiedämme, ketkä meitä ovat auttaneet kuinkakin paljon ja mitä kukakin on hyväksemme tehnyt.


Tänä aamuna ajoimme pääsiäisen viettoon Pohjois-Karjalaan mieheni vanhalle kotitilalle. Kuvat ovat hänen syntymäkodistaan, joka on huokaillut tyhjillään navetan nurkalla jo nelisenkymmentä vuotta. Vaikka sokkeli kaatuu alta, hirsikehikko senkun pysyy kasassa. Sitkeää tavaraa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti