Google+ Followers

lauantai 9. elokuuta 2014

Messujen Yössä valaistumassa

Asuntomessut olivat eilen ensimmäisen kerran historiassaan avoinna yöaikaan. Jyväskylän asuntomessualueen portit avautuivat innokkaalle yleisölle viimeisen messuviikonlopun perjantaina kello 21.00. Lämmin pimenevä ilta ja läheinen Jyväsjärvi tarjosivat lavasteet tapahtumalle, jonka pääosassa loisti messukotien ja -alueen valaistus. Messujen Yön ohjelmaan kuului esimerkiksi ilmaisia opastettuja kävelykierroksia, poikkitaiteellisia esityksiä sekä valotaideteos, joka toteutettiin 13-kerroksisen Maailmanpylvään julkisivussa. Mielenkiintoista ohjelmaa oli tarjolla yllin kyllin.

Lasilliset ystävän luona ennen Messujen Yötä

Olin saanut pari kutsukorttia raksaprojektissamme mukana olevalta Laukaan Rautialta, joten tapahtumaan oli ilo lähteä. Sain seurakseni sisustuskurssikaverini Maaritin, joka tarjosi meille kotonaan pientä iltapalaa ennen öistä pyöräretkeä. Viini oli tietysti valittu etiketin perusteella, kuinkas muuten?

Maarit Villa Muuramen kattoterassilla

Kun saavuimme messuporteille, jono lipunmyyntiin oli melkoinen. Onneksi meidän ei tarvinnut jonottaa, vaan pääsimme sisään kätevästi kännykkälippua näyttämällä. Aluksi Maarit halusi nähdä Milla Alftanin suunnittelemat asunnot Maailmanpylväässä, joten suuntasimme heti kohti rantaa. Koska Villa Muurameen ei ollut vielä jonoa, poikkesimme kuitenkin hetkeksi fiilistelemään molempien suosikkikohteisiin kuuluvan talon kattoterassille. Huomasimme täysikuun ilmestyneen taivaalle.

Reinolan emäntä Villa Muuramen kattoterassilla

Poistuessamme talosta pistin merkille Villa Muuramen hienon ulkovalaistuksen, joka korosti talon korkeutta entisestään.

Villa Muuramen pilareiden valaistus kiinnitti huomioni jo alkuillasta.

Maailmanpylvääseen oli turkasen paljon menijöitä. Itse olin käynyt siellä jo aiemmillakin messukäynneillä, mutta pitihän näkymä Jyväsjärven yli keskustaan käydä iltasellakin katsomassa. En arvannut Maaritia 12. kerroksen parvekkeella kuvatessani, että hänellä on korkean paikan kammo. Drama Queen -ainesta!

Drama Queenin parvekkeella Messujen Yössä
 Äijäkämpästä löytyy yksi messujen kuvatuimmista valaisimista.
Viherperheen saareketta valaisee nurin kääntynyt kahvikuppi.
Viherperheen lastenhuoneessa kaapit leijuvat valojen yllä.

Maailmanpylväästä tuli bongattua muutama hauska valaisin- ja valaistusidea, joista kuvia yllä. On muuten jokseenkin käsittämätöntä, miten tungoksessa ylipäätään pystyi kuvaamaan. Messujen Yössä oli liikkeellä todella huomaavaista porukkaa.

Maailmanpylvään yövalaistus 8.8.2014

Kun pääsimme Maailmanpylväästä, oli tullut pimeä. Kerrostalo oli valaistu sinipunaisella valolla. Pähkäilimme hetken hämärässä, mihin seuraavaksi suuntaisimme, kun huomasin valomiekkaa kantavan naisen. Menimme lähemmäksi ja iloksemme huomasimme osuneemme juuri alkamassa olevan opastetun kävelykierroksen lähtöpaikalle.

Valaistusuunnittelijan erotti valomiekasta.

Valaistussuunnittelija Heini Ylijoki veti opastetun kävelykierroksen pihavalaistuskohteisiin. Ensimmäisenä hän vei meidät Talo Luckin talon takakulmalle katsomaan Villa Muuramea.

Villa Muuramen pehmeä julkisivuvalaistus oli upea.

Ensimmäisestä kohteessa talo oli hienosti valaistu, mutta pihavalaistuksesta ei saanut hyvin käsitystä, koska pollarivalot eivät olleet päällä. Kukaan ei ilmeisesti ollut muistanut sytyttää niitä Messujen yöhön. Opas mainitsi myös pihan valaistun suihkulähteen, mutta sitä emme nähneet ojanpohjalta. Valaistuksen sävy näytti yhtenäiseltä.

Seuraavaksi poikkesimme Talo Luckin takaterassilla. Siellä huomio kiinnittyi pitkiin lineaarisiin valoihin takaterassin katossa. Oppaan yllätykseksi itse talo olikin suljettu, mutta takapihan näimme ja sehän oli kierroksen aiheen puolesta oleellisinta. Hyviä kuvia talon pihavalaistuksesta Messujen Yössä löytyy Talo Luckin blogista.

Kolmas kierroksen kohde oli Skammin talo. Keräännyimme takapihan rauhalliselle terassille kuuntelemaan opasta sekä parvekkeelta huutelevaa emäntää. Emäntä kertoi, millaisia valaistusta koskevia kommentteja ja neuvoja he olivat messujen aikaan saaneet ja opas puolestaan rohkaisi kaikkia pihavalaistusta pohtivia yksinkertaisesti vain kokeilemaan: "Kannattaa viedä valo kasvin tai kiven juurelle ja kokeilla, milta valo näyttää." Öö, tämä neuvo ei oikein uponnut Reinolan emäntään, joka kuumeisesti koittaa keksiä takuuvarmoja valaistusratkaisuja lähinnä harkkoa, betonia ja soraa sisältävälle puutarhalleen, jossa sähkötöihin voisi vielä vaikuttaa. Nipistinspottivalaistus ei ole ainakaan suunnitelmissa.

Hirsitalon vasanpäät voisi valaista sivusuunnasta, jos valaisimen saisi piiloon!
Skammin talon pihavalaistus oli kokeiluvaiheessa

Neljäntenä kohteena oli Laajaranta, josta hirsitalorakentajana tulen varmasti ammentamaan ideoita vielä monta kertaa. Ulkoseinävalaisimien muoto oli miellyttänyt minua jo talvella taloesittelyssä käydessämme, mutta terassien ylärimoitusten hienon valaistuksen huomasin vasta Messujen Yössä.

Valo rimoituksen välissä on hieno.

Ylärimoitus on tavallaan varjostin. Kaksipuolinen rimoitus kätkee lineaarisen valon, joka voi olla esimerkiksi loisteputki tai ledinauha. Tämä idea pannaan talteen.

Valaistu rimoitus terassin katon alta katsottuna kohteessa Laajaranta.

Kauniita kasveja kannattaa valaista, jos ne sijaitsevat oleskelutilojen vieressä tai kulkureiteillä. Tämän vuoksi pihasuunnitelmakin olisi hyvä olla jo ennen sähkösuunnitelmaa.


Laajarannan pihavalaistus on onnistunut

Viimeisenä kävelykierroksen kohteena oli Elämän Lanka. Kohteen piha on messusuosikkini kivipuronsa ansiosta, ja oli kiva huomata, että myös pihan valaistus oli hyvin onnistunut. Valitettavasti en enää jaksanut kuvata, eikä netistäkään löytynyt tähän hätään mitään linkittämisen arvoista kuvaa. 

Summa summarum. 

Mitä vinkkejä Messujen Yö tarjosi valaistukseen?

1. Käytä vain samansävyistä valoa. Sekä sisällä että ulkona.
2. Korosta valolla jotain erityistä; älä kuvittele, että valokylpy tekee talostasi hienon.
3. Hirsitaloon sopii edelleen lämmin kellertävä valo, älä erehdy asentamaan sinistä valoa.
4. Valo voi sekä luoda että tappaa tunnelman.
5. Asenna autokatoksen tehokkaaseen valaisimeen liiketunnistin, älä hämäräkytkintä, koska kyseiseen tilaan on yleensä suunniteltu hyvin tehokas valaistus. 
6. Suunnittele piha ennen valaistusta.
7. Tehokas valaistus voi olla todella ärsyttävää. Varsinkin naapurissa.
8. Mitä vanhemmaksi tulet, sitä parempaa valoa tarvitset.
9. Jos sinulla on valokatkaisijoissa himmentimiä, käytä niitä illan tullen.
10. Älä unohda pyörän lamppua.

Ps. Onnittelut kaikille tapahtuman järjestämisessä mukana olleille! Messujen Yö oli hieno kokemus!

6 kommenttia:

 1. Vautsi! Olipa hienoja kuvia. Käytiin messuilla tänään, ja jos olisi tiedetty tämä "messujen yöstä" oltaisiin lähdetty jo eilen ja olisi yövytty jossain hotellissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi tosiaan, että missasitte tapahtuman. Ehkäpä Vantaa lähtee leikkiin mukaan ensi vuonna! Jyväskylän kaupungilla oli iso rooli tapahtuman järjestämisessä.

   Poista
 2. On olemassa myös muuta, kuin keltaista ja sinistä valoa. Nimittäin valkoista valoa. Kunnollisilla valaisimilla se on todella kaunista, niin sisällä kuin ulkonakin. Ja noin yleisesti ottaen ulkona voi aivan hyvin olla paljon kylmempää valoa, kuin sisällä. Ovathan talvipäivät/-illat usein todella sinisiä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tarkennuksesta. Ajatus samanvärisestä valosta sisällä ja ulkona tuli Messujen yössä siitä, kun näki yhtä aikaa sekä valaistun talon sisälle (ikkunoista) että pihavalaistuksen. Samansävyinen valaistus oli ehdottomasti paremman näköinen. Hehkulamppuja ei enää kovin monessa kaupassa myydä, joten taidan minäkin hakea ennemmin valkoista kuin keltaista valoa. Sinertävä valo taas sopii minunkin mielestäni upeasti talviseen maisemaan. Valaistusuunnitelmaa läpikäydessämme mietin varmasti valoasioita vielä tarkemmin.

  VastaaPoista
 4. Tykästyin kovasti blogiisi! Meillä hirsitalon rakennusprojekti on vasta alkuvaiheessa ja muutospaperit vetämässä ely-keskuksessa ;). Monia tuttuja paikkoja vilahteli teksteissäsi ja tuli erittäin kodikas fiilis. Meidän tilan nimi on Aunela ja sijaitsee myös rannalla. Jään suurella mielenkiinnolla seuraamaan blogia. Kaikkea hyvää projektillenne ja teille toivoen: Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, kiitos Anne ja tervetuloa mukaan! Toivottavasti tuulet ovat suosiolliset teidän muutoshakuprosessissanne ja muutenkin!

   Poista