Google+ Followers

tiistai 12. marraskuuta 2013

Pohjaehdotuksen puntarointia

Puolitoista viikkoa on kulunut nopeasti. Olemme toipuneet poikkeamislupahakemuksemme hylkäämisestä ja tutkineet jälleen yksitasoisia pohjavaihtoehtoja. Kun kerran olemme rakentamassa rannalle, olemme katselleet mielenkiinnolla ranta- tai rannikko-nimisiä mallistoja.

Ruotsalaisella Trivselhusilla on Seaside-niminen mallisto. Malliston idea perustuu heti sisäänkäynnistä avautuvaan järvinäkymään.

 
 

Malli A:030 sisältää neljä makuuhuonetta sekä työ-/leikki-/tv-tilaksi soveltuvan huoneen.
Sisääntulosta aukeaa näkymä oleskelutiloihin ja takapihalle. Kodinhoitohuoneen päätyyn voisi liittää autokatoksen, jotta autosta pääsisi kuivin jaloin kantamaan ostokset keittiöön. Jos oikein tarkasti katsoo, voi kylpyhuoneesta erottaa ruotsalaisen hikikopin.

Eräs hirsitalomyyjä piirsi meille tämän mallin pohjalta pohjapiirroksen, joka näyttää tältä:

Koska rakennamme rantasaunan, sisäsaunan ei tarvitsisi olla kummoinen. Toisaalta pohdimme, jättäisimmekö saunan kokonaan pois asuinrakennuksesta. Kun asuimme vanhassa 1920-luvulla rakennetussa hirsihuvilan puolikkaassa, meillä ei ollut sisäsaunaa. Pihasaunassa oli oma rauhansa sekä aivan erityinen tunnelmansa. Sisäsaunan poisjättäminen uudesta talosta on iso kysymys.

Kylpyhuoneeseen haluamme ison lavuaarin tai kaksi ja peilin hampaidenpesua ja meikkaamista varten. Yksi kaunistautumispaikka ei riitä kolmelle naiselle saati viisihenkiselle perheelle.

Vanhempien makuuhuoneen neljä vaatekaappia tuntuu isoon vaatehuoneeseen tottuneesta vähältä. Vaatteet voisivat kyllä mahtua pienempäänkin tilaan, mutta mihin tungetaan esimerkiksi vieraspatjat ja matkalaukut? Eteisen yhteydessä on pieni vaatehuone, joka täyttynee jo takeista ja kengistä.

Oleskeluhuoneelle on helppo keksiä monta funktiota. Ensinnäkin se on tila, johon sijoitetaan tietokone. Jos joku lapsista on koneella, ohikulkiessa on helppo vilkaista, mitä koneella tehdään. Ehkä myös itse pysyy paremmin arjessa kiinni, jos ei surffaile suljettujen ovien takana. Huoneessa voisi olla divaanivuodesohva, jolla osa yövieraista voisi nukkua.Tilaan voi sijoittaa myös konsolipelikoneen.

Lasten makuuhuoneet tuntuvat järkevän kokoisilta. Keskimmäiseen saa mahtumaan myös vaikka sähkörummut. Jos käytävä olisi leveämpi, sijoittaisimme pianon siihen.

Taloa voisi paksuntaa, jolloin käytävään saisi leveyttä ja oleskelutila sekä olohuone ja keittiö kasvaisivat. Olohuone näyttää perinteisesti kalustettuna pieneltä. Sinne mahtuu reilu tv-taso, mutta ei kirjoja täynnä oleva kirjahyllymme. Kulku ruokailutilaan on ahdas.

Ruokailutila on piirretty väljemmäksi kuin alkuperäisessä ideassa. Kunpa autotallissa entisöintiä odottavan astiakaapin saisi mahtumaan ruokapöydän ja tiskikoneen väliin. Täytyykin käydä tarkistamassa mitat!

Kodinhoitohuone on puolet pienempi kuin nykyisessä asunnossamme. Kurapiste puuttuu. Haluamme, että siistimmissä kamppeissa liikenne taloon kulkisi etuoven kautta, mutta kurakamppeissa käytettäisiin kodinhoitohuoneen ulko-ovea. Nykyisessä kodissamme kaikki sukulaisia myöten kulkevat kodinhoitohuoneen kautta sisään ja ulos, joten ehkä naulakkotilasta voisi uudessa kodissa karsiakin. Haluamme jatkossakin kuivata vaatteita pyykinkuivaustelineellä ekä vain kuivausrummussa, joten in a real life kodinhoitohuoneen ikkunan edessä olisi lähes aina teline levällään.

Keittiö saarekkeineen, näköaloineen ja puuliesineen vaikuttaa kivalta. Varsinaista keittiösuunnittelua ei vielä tässä tarvinne tehdä.

Tässä pohdintaamme luonnoksesta. Kommentoi, jos osaat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti