Google+ Followers

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Pihasaunamallien pähkäilyä


Rakennamme hirsitalon, johon ei tule sisäsaunaa ollenkaan. Erillinen pihasauna on samalla kertaa rantasaunamme ja kesämökkimme. Saunan saa rakentaa 15 metrin päähän rannasta ja se saa olla kerrosalaltaan 25 m2. Neliöitä ei siis ole tuhlattavaksi asti.

Unelmissa siintää musta hirsisauna. Enkä nyt tarkoita vain Supi-saunavahalla sisäpuolelta käsiteltyä löylyhuonetta. Hyvältähän sekin näyttäisi, kuten tässä Valkoisen Harmajan blogista napatussa kuvassa.

Sisustusta ehtii vielä myöhemminkin miettiä, mutta nyt pitäisi löytää sopiva pohja, jotta voidaan pyytää talosta ja saunasta tarjous samalla kertaa. Katin kontit -blogissa oli pähkäilty puolisentoista vuotta sitten mieluisia pihasaunoja, mutta meidän tontille kaikki hyvät eivät mitenkään mahdu.

Honkarakenteen Ankkuri ja Löytöretki miellyttivät miestäni. Molemmat saunat tulisivat pitkittäin tontin pohjoislaidalle eli julkisivu avautuisi etelään. Alla olevassa kuvassa oleva Ankkuri oli myytävänä Järvenpään näyttelyalueella viime vuoden loppuun asti. Joku onnellinen tarjouksen jättänyt saa purkaa ja siirtää sen tontillensa ennen uimakauden alkua.Ankkuri 20 -mallin pohjan kerrosala mahtuisi meidän tontin määräyksiin, mutta samanlaista lasitettua terassia emme rakentaisi.
Tupa on järven puolella, joten sen ikkunapäädyssä voisi olla jäähypaikka ja miksei siten ovikin. Vessan olemassaolo on ehdoton, mutta tuo vessan läpi kulku ei kyllä miellytä.

Seuraavaksi tarkastellaan Löytöretki 20:tä, jonka saunatupa jäisi talolle päin. Suojaisa jäähyterassi on jo valmiina järvelle päin, mikä miellyttää miestä kovasti. Minä puolestani jäähdyttelisin mielelläni saunatuvassakin, kuten oman perheeni kesämökin rantasaunassa on tullut tehtyä. Löytöretkessä pukuhuoneen isot ikkunat avautuisivat talolle ja pihalle päin, joten se järvimaisemasta.

Löytöretken pohjaratkaisu näyttää siis tältä:


Wc-istuinta ei ole piirretty, joten en ymmärrä tuon käsienpesualtaan tarkoitusta.  Johonkin pönttö pitäisi mahduttaa, sillä vessa on oikeastaan ehdoton. Jos suihku tulisi peräseinälle, saunasta voisi tehdä pienen kurkistusikkunan suihkuhuoneeseen. Suihkuhuoneen ikkuna järvelle päin voisi olla kapea ja korkea.

Kolmas sauna on Finnlamellin mallistosta. Elviira 25:n lasitettu terassi kiertää tarvittaessa mukavasti järven puolelle. Katon mallista emme ole vielä varmoja, sillä meillä ei ole vielä kaikki kuvat talostakaan valmiina.
 

 Pohjakuvasta näkyy, että pukuhuoneesta pääsee suoraan pesuhuoneeseen. Pukkarissa ei ole takkaa, mutta kun meillä viimeksi oli pihasauna, niin täytyy myöntää, että ei sitä takkaa tullut käytettyäkään. Jääkaappi olisi ollut enemmän tarpeeseen! Talosta olisi kiva livahtaa pukuhuoneeseen myös suorempaa reittiä, joten menisikö liian pilkotuksi, jos tuohon jääkaapin viereen puhkaisisi ulko-oven? Silloin olisi lyhyempi matka myös jääkaapille saunajuomia laskemaan. Muistin myös juuri, että talon luonnostelija oli piirtänyt paljun talon ja saunan väliin eli tavallaan talon vasempaan etukulmaan.


Tuulelta suojattu kesäkeittiö / vilvoittelu ei olisi pöllömpi. Jospa lasiterassirahat sijoittaisikin saunarakennukseen eikä taloon? Perinteistä padasta kiehuva vesi päälle -peseytymistapaa tuskin valitsemme. Suihku se olla pitää! Jokohan tämä pohja kelpaisi edes lähtökohdaksi?

Minulla on muutama vanha rakas huonekalu, joista edes jonkun haluaisin mahtuvan saunalle. Pukuhuoneeseen mahtuisi vanha tupakaappi ja sivustavedettävä, terassille puolestaan pirtinpöytä. Mutta mihin se vessanpytty taas jäi? Meniköhän tässä pihasaunan pohdinnassa lopulta joku pieleen, heh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti