Google+ Followers

lauantai 11. lokakuuta 2014

Unettomia öitä


On tullut muutamana yönä valvottua. Taloon on saatu viikon aikana neljä viimeistä hirttä paikalleen. Aluskate puuttuu edelleen, ja kieltämättä se on aiheuttanut rakentajaperheessämme pientä tunnekuohuntaa.

Pystytysurakoitsijan kanssa on keskusteltu niin urakkaporukan töihin saapumisesta, työtahdista, -järjestyksestä kuin vastuustakin. Luottamuksemme urakoitsijaan on saanut pahan särön. Valitsimme hänet aikanaan erään suosituksen sekä hänen itsensä kertoman kokemuksen perusteella. Honkarakenteella urakoitsijaa ei tunnettu.


Miehillä tuntuu nyt olevan keskenään melkoisia kommunikaatio-ongelmia, joihin suomen kielen ammattilaisena en voi töissä ollessani vaikuttaa. Reinolan isännän on kuultu kiroavan jollekin ensimmäisen kerran elämässään ääneen.

Eilen puhuin vastaavan mestarin kanssa pitkään puhelimessa. Hän selitti minulle, miten hirsi kestää itselleni kestämättömältä tuntuvan tilanteen. Koska hirsi on kuivattu teollisesti 18 prosenttiin, se ei todellakaan ole kastunut läpimäräksi. Sisäseinien pinta kärsii, jos kesä saapuu syksyn keskelle. Elämme kuitenkin lokakuun puoliväliä, joten kelit ovat viilenemään päin. Home ei lähde kasvamaan kylmässä.Urakoitsija teki tällä viikolla kolme päivää saunaa, torstaina tontilla piipahtanut parivaljakko nosti taloon neljä viimeistä hirttä ja perjantaina talon kehikko vihdoin putkitettiin ja kiristettiin.

Saunan katto on pellitystä vaille valmis. Talon hirsikehikko odottaa seuraavaksi kattotuoleja. Olemme vaiheessa, jossa urakoitsija sanoi olevansa viikko sitten ja me oletimme olevamme kaksi viikkoa sitten. Keltanokkia viedään viisi-nolla.

Nyt tarvitaan pientä psyykkausta rakennusprojektiin rohjenneille. Muutamat  Hidasta elämää-sivuston facebook-päivityksestä löytyneet elämän perusperiaatteet pätevät mielestäni hyvin myös rakentamiseen, vaikka meidän pikku projekti onkin kaukana downshiftaamisesta:


1. Vastoinkäymiset ovat vain tilapäisiä.

"Päästäksesi läpi helvetin sinun on jatkettava loppuun asti." Winston Churchill


2. Asiat eivät aina mene suunnitelmiesi mukaan.

"Aloittelijan mielestä mahdollisuuksia on paljon, mutta asiantuntijan mielestä niitä on vain muutama." Shunryu Suzuki


3. Muiden mielipiteet eivät määrittele sinua.

"Jokaisella näyttää olevan selvä käsitys siitä, kuinka muiden tulisi elää, mutta kuinka he oman elämänsä eläisivät, heillä ei ole tietoakaan." Paulo Coelho


4. Tulet epäonnistumaan.

"Suurin loistomme ei ole se, ettemme koskaan epäonnistuisi. Suurin loistomme on, kun kaaduttuamme nousemme joka kerta ylös." Ralph Waldo Emerson


5. On hyviä ja huonoja päiviä.

"Elämä on sarja luonnollisia ja yllättäviä muutoksia. Älä vastustele niitä - se aiheuttaa vain pahaa mieltä. Anna todellisuuden olla. Anna asioiden soljua omillaan. Olipa ne millaisia tahansa." Lao Tzu


Viimeiseen ajatelmaan en kyllä ihan hevillä taivu. Mutta taivunpa kuitenkin. Liian kova rakennuttaja saattaisi nimittäin hajota kesken projektin.

3 kommenttia:

 1. Tsemppiä kovasti ja pitäkää pää kovana urakoitsijan suuntaan!

  VastaaPoista
 2. Harmittava tilanne! Toivottavasti unettomat yöt ovat osaltanne ohi ja projekti etenee suunnitellusti. Odotan valtavasti päivityksiäsi :)

  T: Anne

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksesta! Päivittämistä riittäisi, mutta syyslomaviikko(!) on vienyt hetkellisesti mehut Reinolan emännästä:-) Tilanne elää päivittäin suuntaan jos toiseen...

   Poista