tiistai 27. toukokuuta 2014

Mikä ihmeen vasanpää?

Kaikkeen sitä täytyy omakotirakentajana osata vastata. Kuten nyt vaikkapa sellaiseen kysymykseen, että laitetaanko suorat vai viistetyt vasanpäät. Entisenä Lapin tyttönä luulin, että vasoja on vain hirvieläimillä, mutta rakentaessa oppii uutta. Esitin Hongan suunnittelija Marko Heinoselle vastakysymyksen, kumpi malli hänen mielestään kävisi Reinolaan paremmin. Hän suositteli suoria, mutta jätti asian päätettäväksemme (lue: perehdyttäväksemme).


Vasan pää - Laukaan asuntomessujen logo?

Asumme vuokralla Laukaan asuntomessualueella. Pienen lapsen äitinä on luontevaa heittää asuinalueellaan vaunurundia ja katsella entisten asuntomessutalojen yksityiskohtia. Ymmärrettyäni mitä minun pitäisi seuraavaksi bongata nostin lapsen rattaisiin ja ei kun menoksi. Sain kuitenkin pian todeta, että suurimmassa osassa messualueen avoräystäisistä taloista on viistetyt vasanpäät, kuten nykyisessä taloyhtiössämmekin.


Viistetty vasanpää nykyisen kodin räystään alla

Helpottaaksemme päätöksentekoa pyysimme Hongalta valokuvia eri vaihtoehdoista, mutta koska kaikista vasanpäistä ei heti löytynyt esimerkkikuvaa, Marko Heinonen teki meille oheisen kuvan, jossa näkyy oikealta lukien tylppä, viistetty ja suora vasanpää.


Oikealta vasemmalle tylppä, viistetty ja suora vasanpää

Vasanpään mallia valitessa kannattaa muistaa rakennuksen korkeus, sillä suora vasa tulee aina alemmaksi kuin tylppä tai viistetty. Reinolassa on 11 hirsikertaa, joten suoranakin vasanpäät jäävät tarpeeksi korkealle ikkunoihin nähden. Reinolaan tulevat lasikatokset jättävät vasat hyvin näkyville, eikä vasojen jyhkeys riitele hirren saati massivisempien nurkkakotelointien kanssa, päinvastoin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti