Google+ Followers

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ruoppausilmoituksen täyttö


Alkuviikosta kirjoitin selvitelleeni rannan ruoppausasiaa. Valtakunnalliset ohjeet ruoppaukseen löytyvät ympäristöhallinnon verkkopalvelusta. Samoilta sivuilta saa tulostettua esimerkiksi ruoppausilmoituksen. Pääsääntö on, että jos ruoppausmassa jää alle 500 kuution, toimenpiteestä riittää ilmoittaminen ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle. Tämä menettelytapa onnistuu meidän urakassamme.

Tiistai-iltana tapasimme tontilla kaivinkoneurakoitsija Ilkka Uusitalon. Uusitalo on ollut rannanlaittohommissa muun muassa Laukaan asuntomessualueella, joten hän tuntee lähialueen rantarakenteen. Rautakaupasta olimme kuulleet, että Uusitalolla olisi ruoppauslaitteet, mutta se ei pitänyt paikkaansa. Koska meidän rannan laitossa ei ole tarkoituksena kaivaa syvää kuoppaa saati veneuomaa, vaan syventää tuleva uimapaikkamme maltillisesti nykyisten pinnanmuotojen mukaan ja ennen kaikkea poistaa vesikasvillisuus juurineen, hommaan riittää normaali kaivinkone.Ruoppaus tulee ajoittaa virkistyskäyttökauden ulkopuolelle. Käytännössä tämä tarkoittaa myöhäistä syksyä, talvea tai varhaista kevättä. Kun juttelimme asiasta Uusitalon kanssa, meillä vahvistui ajatus, että suorittaisimme työn talvella jäitten päältä. Emme tiedä rantamme pohjan kantavuutta, mutta kun kesällä yritimme kahlata kaislikossa, upottava moska sai kääntymään pian takaisin.

Eilen mies lainasi naapurin veneen ja kävi souturetkellä mittaamassa rannan syvyyksiä. Tiheä kaislikko esti veneellä rantautumisen, joten mittanauha oli pitänyt käydä kiinnittämässä rantapajuun kahlaamalla. Mittatikkuna toimi isännän suksisauva. Tässä mittaustuloksia:

9,5 m - 35 cm
11 m - 36 cm
15 m - 45 cm
20 m - 50 cm
25 m - 60 cm
30 m - 65 cm
35 m - 75 cm
40 m - 88 cm
45 m - 100 cm
50 m - n. 120 - 140 cm (Tässä vaiheessa mittaustulokset muuttuvat epämääräisiksi, koska vene ei enää tahtonut pysyä linjassa ja läpimärän mittamiehen näpit olivat kohmettuneet.)
n. 55 - 60 m - noin 200 cm


Ajatuksena on, että järven jäädyttyä kaivinkone pääsee jäätä pitkin kaislikon reunaan eli noin 50 metrin päähän rannasta ja poistaa kaislojen juuret. Pohja-ainesta poistetaan noin 40-50 cm:n syvyisesti - kuitenkin siten, että ranta syvenisi tasaisesti. Ruopattavan väylän leveys on noin 25 metriä. Tämä tarkoittaa sitä, että ruopattava massamäärä jää alle 500 kuution.

Ruoppausmassa nostetaan talvella tontille kuivumaan ja kalkitsemisen jälkeen sitä voi käyttää pihan rakentamiseen. Parhaassa tapauksessa säästymme myöhemmin muutaman multakuorman ostolta. Läjityspaikaksi ilmoitamme tonttimme, mutta mikäli kaikkea ei pihan laitossa saada kulumaan, ylimääräiset ajetaan pois.

Ruoppauksen jälkeen ranta toivottavasti ehtii vielä jäätyä, jotta jään päälle päästään levittämään viira ja hiekka. Kun ranta kunnostetaan talvella, sitä pääsee käyttämään jo ensi kesänä.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti